Ju-Jitsu Duo system

 

Wat is Ju-Jitsu Duo System? Duo system is de beoordelingstak van het ju-jitsu. De deelnemers laten zien hoe technisch bedreven ze zijn. Gekeken wordt onder andere naar technische vaardigheid, snelheid en realiteitswaarde. Een jury beoordeelt dit en het duo met de meeste punten wint. De aanvallen zijn voorgeschreven. De oplossing is vrij.

De aanvallen komen uit het Ebo-no-kata. Het Ebo-no-kata bestaat uit vier groepen van elk vijf handelingen welke om beurten uitgevoerd moeten worden. Uit elke groep geeft de matscheidsrechter in een willekeurige volgorde de drie aanvallen aan. Na elke groep vindt de beoordeling plaats door vijf juryleden. Het hoogste en laagste cijfer worden weggestreept en de overige drie cijfers worden opgeteld en dat is de waardering voor die groep. Wie aan het einde in totaal de meeste punten heeft is winnaar van die wedstrijd. Dit betekent dat die waardering in het vervolg van het toernooi niet meer mee speelt.

De series zijn als volgt:

  • Serie 1: pakkingen oftewel vastpakken
  • Serie 2: omstrengelingen oftewel omvatten
  • Serie 3: stoten, slagen en trappen
  • Serie 4: gewapend met mes of stok

Ju-Jitsu Fighting system 

 

Wat is Ju-Jitsu Fighting system? Fighting system is het gevecht. Het kan gezien worden als een combinatie van judo en karate. Twee ju-jitsuka's bestrijden elkaar d.m.v. stoten, slagen en trappen, werptechnieken en houdgrepen, verwurgingen en klemmen. Voor al deze handelingen kan men punten verdienen. Na het scoren van een ippon gaat de wedstrijd gewoon door. De uitgangspositie is dat er in het spel zo weinig mogelijk onderbrekingen dienen te zijn. Heel dynamisch dus.

Het gevecht bestaat uit drie delen. Men start altijd met deel 1 en begint na een eventuele onderbreking hier weer mee. Na deel 1 (stoten, slagen en trappen) moet men na ongeveer 20 seconden overgaan in deel 2 (werpen c.q. naar de grond gaan) waarna deel 3 (op de grond) volgt. Na het scoren op de grond van een ippon (door o.a. aftikken) begint men weer met deel 1.

Een verschil met judo is tevens dat een actie waarmee gescoord kan worden 1 t/m 3 punten kan opleveren. De drie scheidsrechters die dynamisch met het gevecht meebewegen zijn uitgerust met rode en blauwe polsbanden en geven daarmee de tafeljury aan wie gescoord heeft. Achter de jurytafel bevindt zich eveneens een scheidsrechter die de puntentelling in goede banen dient te leiden. Dit omdat fighting een explosief gebeuren is en er vooral in deel 1 veel kan gebeuren. De scheidsrechters hebben daar zowel letterlijk als figuurlijk hun handen aan vol.

Als een van de vechters in alle drie de fases een vol punt heeft gescoord dan eindigt de wedstrijd op dat moment en is er sprake van een full ippon. Als geen van de vechters een full ippon heeft gescoord voor het einde van de wedstrijd (drie minuten) wint de vechter met de meeste punten.