Aikido is ontwikkeld uit een van de oudste Japanse krijgskunsten, het Aiki-jutsu. Deze eeuwenoude krijgskunst werd beoefend door de Samurai, de elite van de zwaardridders. Op dit moment zijn er wereldwijd vele honderdduizenden beoefenaars van Aikido, waaronder veel veiligheidsdiensten en politiekorpsen. De letterlijke vertaling van Aikido geeft een duidelijk beeld van de doelstelling: Ai = harmonie, eenheid  Ki = levenskracht, vitale energie Do = de studie, de manier waarop.

Aikido is geen vechtsport in de gebruikelijke zin van het woord. Er is geen competitie-element, er worden geen wedstrijden gehouden. Aikido laat zich het best omschrijven als een bewegingskunst, die zeer effectief als zelfverdediging kan worden gebruikt. Bij Aikido gebruik en herleid je kracht van de tegenstander, waardoor je als beoefenaar van Aikido er zelf maar weinig lichaamskracht voor nodig hebt. Het is een ideale manier van lichamelijke ontspanning en geestelijke concentratie. Iedereen kan op zijn eigen tempo trainen omdat er een sfeer van integriteit en respect heerst.

Aikidoka's dragen een budo-gi (judopak). Gevorderde Aikidoka's dragen daarover een donkere Hakema, een soort van lange, wijde broek-rok.

Vanaf ca.15 jaar ben je van harte welkom om eens vrijblijvend met een (gratis proef) les mee te doen.