Je kunt judo het beste zien als een spel van aanval en verdediging. Bij deze vechtsport is het de bedoeling een partner volgens de regels op de grond te werpen en hem of haar in bedwang te houden, onder controle zoals dat met een technische uitdrukking heet. De grondvormen van bewegen -trekken, duwen, tillen, schuiven, rollen en balanceren- zijn opgenomen in de beoefening van judo en maken de sport veelzijdig en ideaal voor de lichaamsconditie van een beoefenaar.

Judo kan men beoefenen op zowat iedere leeftijd. De Hechte Band heeft daarvoor vele aparte groepen. De allerjongste leden van De Hechte Band zijn ongeveer 2,5 jaar. Judo is een sport die zowel in de recreatieve als in de wedstrijdsector, door velen met erg veel enthousiasme wordt beoefend en bovendien ook als therapie wordt bedreven. Het zegt genoeg dat ook in ons land het (speciale) onderwijs het judo steeds vaker een plaatsje op het lesrooster toekent.

De kleding van een judoka bestaat uit een judopak = lange broek, een kimono en een sluitband. Jongens dragen GEEN hemd of shirt hieronder. Meisjes dragen WEL een wit T-shirt onder hun kimono.

De vaardigheid waarmee men judo bedrijft wordt uitgedrukt in kyu-graden. De houders van deze graden zijn herkenbaar aan de kleur van de sluitband. Zo kent men zes kyu-graden, met als opeenvolgende kleuren : Wit - Geel - Oranje - Groen - Blauw - Bruin. Daarnaast zijn er tien dan-graden, waarvan de eerste vijf aangeduidt worden met een zwarte band.