Doelstelling

Het doel is om wedstrijdjudoka’s training (judo-opleiding) te kunnen bieden waarmee zij hun wedstrijdniveau kunnen verbeteren, vaker partijen zullen winnen en meedoen in de strijd om de ereplaatsen en op die manier meer plezier beleven en voldoening halen uit het deelnemen aan wedstrijden en het judo in zijn algemeen.

Wedstrijdgroepen
De wedstrijdgroepen zijn bedoeld voor judoka’s die het beste uit zichzelf willen halen. Zij willen zich inzetten om het voor hen hoogst haalbare op het gebied van wedstrijdjudo te halen. Dat is natuurlijk voor iedere judoka verschillend. De een zal Nederlands kampioen willen worden of zelfs een nog hogere ambitie nastreven, de ander wil mee kunnen strijden om de medailles tijdens een ander groot toernooi en weer een ander zal voor zichzelf zijn niveau willen verbeteren.

Ambitie
Uiteindelijk willen we doorgroeien naar een nog hoger niveau. Daar zullen we dan gaan werken met onze topjudoka’s. Zij gaan meedoen aan wedstrijden van hoog nationaal en internationaal niveau. Naast de trainingen bij De Hechte Band zullen deze judoka’s ook gaan deelnemen aan de, door de JBN verplichte, selectietrainingen.

Hoe kun je een wedstrijdjudoka worden?
Om te kunnen meedoen in de wedstrijdgroepen moeten de trainers je daarvoor selecteren. Judoka’s kunnen ook zelf aan hun trainer of aan de wedstrijdcommissie laten weten dat ze minimaal 2x per week willen gaan trainen en graag willen doorstromen naar de wedstrijdgroep. Judoka’s worden alleen toegelaten tot het volgtraject als ze vrijwel elke les aanwezig zijn, hard kunnen werken en kunnen doorzetten, en tegen een stootje kunnen. Daarnaast doe je al zoveel mogelijk mee aan internetoernooitjes, instaptoernooien en natuurlijk de clubkampioenschappen.

Voordat een judoka toegelaten wordt in een wedstrijdgroep neemt de judoka eerst deel aan het DHB ‘Volg-Traject”. De judoka traint dan, naast de reguliere training, ook maximaal 8 weken op proef mee in de wedstrijdgroep. Hier moet duidelijk worden of de judoka al geschikt is voor de zwaardere, wedstrijdgerichte training. Daarnaast moet de judoka willen ontdekken of wedstrijdjudo iets voor hem/haar is, tijdens de trainingen hard willen werken en de intentie hebben deel te gaan nemen aan wedstrijden.

Bij een positief advies, en nadat de judoka en de ouder(s) aangegeven hebben te willen gaan voor het wedstrijdjudo, krijgt de judoka de kans om wedstrijdjudoka te worden.

Opzet
Om de judoka’s zo goed mogelijk te begeleiden, bieden wij trainingen aan die zo veel mogelijk op maat gemaakt en zo breed mogelijk zijn. Met name de wedstrijdtraining(en) zijn heel specifiek en erg wedstrijdgericht. Daarmee bedoelen we dat er veel gericht aandacht besteed wordt aan o.a. wedstrijdtechniek, tactiek en conditie.

De Hechte Band heeft momenteel twee speciale wedstrijdtrainingen. De groepen zijn samengesteld op leeftijd en niveau. Daarnaast volgen alle judoka’s nog hun techniektrainingen, waar afhankelijk van de lesgroep, in meer of mindere mate tijd is voor het maken van randori’s.

De judoka’s worden door de wedstrijdcommissie ingedeeld in een groep die zo goed mogelijk bij hen past. Ook in die groepen kunnen judoka’s individuele programma’s krijgen. Dat is o.a. afhankelijk van motivatie en niveau. De wedstrijdtrainer(s)/commissie kan een ongemotiveerde judoka aangeven te stoppen met de wedstrijdtraining, evenals de mogelijkheid deel te nemen aan bepaalde toernooien.

Wedstrijdjudoka’s volgen een verplicht aantal judotrainingen per week. Daarvan is 1 training de wedstrijdtraining op dinsdag. Voor deze trainingen kunnen ook recreatieve judoka’s uitgenodigd worden als zij (nog) geen wedstrijden willen doen, maar wel extra hard willen trainen. Deze judoka’s moeten als het ware een toegevoegde waarde zijn voor de wedstrijdjudoka’s/wedstrijdtraining.

Verder zijn er regelmatig speciale conditie-/krachttrainingen. Deze trainingen zijn speciaal bedoeld om de conditie en kracht van de judoka’s te verbeteren.

Soms zijn er voor wedstrijdjudoka’s  in vakantieperiodes  ingelaste trainingen.
Ook zijn er gedurende het jaar enkele trainingsstages en uitwisselingen met andere verenigingen en pr-activiteiten. Judoka’s worden hiervoor speciaal uitgenodigd. Daarbij wordt o.a. gekeken naar inzet en niveau.

Ook zullen de wedstrijdjudoka’s gerichte uitnodigingen gaan krijgen voor toernooien die zoveel mogelijk aansluiten bij hun niveau (voor zover we dat van tevoren in kunnen schatten).

Ontwikkeling
Natuurlijk is het zo dat het wedstrijdjudo binnen De Hechte Band volop in ontwikkeling is. De Wedstrijdcommissie zal het verloop nauwlettend volgen en regelmatig evalueren. Indien nodig zullen regels tussentijds aangepast worden. Daarvan wordt iedereen altijd tijdig via de site en per mail op de hoogte gebracht.

Afmelden
Indien je niet kunt komen trainen of kunt meedoen aan een toernooi, waarvoor je wel staat ingeschreven, dan geef je dit tijdig en met reden telefonisch door. Dit kan op de volgende nummers:
0492 784199 / 06 1441 1546 / 06 2197 3889.

Wedstrijdjudoka’s die in verband met een blessure niet kunnen trainen, dienen bij de wedstrijdtraining altijd aanwezig te zijn. Met toestemming van de wedstrijdtrainer(s) kan anders worden beslist.

Medische begeleiding
Medische begeleiding is een erg belangrijk aspect bij het herstel van blessures en bij de opbouw van een verantwoord wedstrijdprogramma (ongeacht de leeftijd van de judoka’s). Bovendien is het belangrijk dat wedstrijdjudoka’s snel weer wedstrijdfit zijn.

DHB heeft een overeenkomst met Fysiotherapie Jeurissen & van de Ingh.
Het inloopspreekuur is op dinsdagavond van 18:30 - 19:30 uur, Graspieper 4 , Mierlo. Tel: 0492-667 531. Wel even een afspraak maken.